Tato Barbera nebo li Nizza je opravdu velké, dnes již významné a velmi zajímavé víno. Nizza je vyráběna v malé oblasti 18 obcí kolem Nizza Monferrato. Výrobní předpisy stanovují velmi přísné požadavky z růstového a enologického hlediska, aby byly zachovány vysoké standardy kvality. Mezi ty nejdůležitější patří: 100% Barbera. Převážně jižní orientace svahu. Výtěžnost hroznů na hektar: 7 tun Zrání: minimálně 18 měsíců z toho 6 musí být v dubovém sudu Obsah Alkoholu minimálně 13% Proč toto vše? Protože oblast Nizza je historicky jedním z nejlepších pro výrobu vína Barbera, místní producenti žádali o uznání oblasti jako "subzone", což je jediný způsob, jak získat označení "Nizza docg". Použití zeměpisného názvu "Nizza" místo odrůdy hroznů soustřeďuje tradici, kulturu a unikátní terroir v krátkém názvu. Samotné víno pochází z těch nejlepších poloh s jižní orientací kde je převážné vápencové podloží s jemným pískem. Víno pak zraje 12 měsíců v dubovém sudu, 6 měsíců v nerezovém tanku a 12 měsíců v lahvi. Hluboká rubínově červená barva. Intenzivní ovocitá a éterická vůně. V chuti je toto víno plné, harmonické, komplexní s dlouhým potenciálem ke zrání ale můžeme si jej vychutnat již dnes.
Červené
Barbera
Piemonte
Itálie
Vinařství Cascina La Barbatella bylo založeno v roce 1983 rodinou Sonvico. Rodina vyráběla tradiční vína s respektem ke zdejšímu terroir, která získala řadu ocenění a uznání po celém světě. Vinařství se nachází v oblasti Nizza Monferrato kousek od Asti v regionu Piemonte. Vinice o rozloze 5h jsou osázeny zejména odrůdou Barbera, kterou doplňuje Cabernet Sauvignon, Sauvginon Blanc a Cortese. Roční produkce nepřesáhne více než 25 000 lahví. V roce 2010 koupila toto vinařství rodina Perego. Manželé Lawrence a Cynthis pokračují v dědictví rodiny Sonvico a dálé produkují ušlechtilá vína ale hlavně dnes již legendární víno Barbera dAsti Nizza.