Arbis Blanc IGT V. Giulia 2018
Borgo San Daniele
Popis:

Arbis je původem starověký název pro mladé víno. Ve Friulanském dialektu to znamená bylinky. Tímto pojmenováním chtějí v Borgo San Daniele vyzdvihnout svůj přístup ve vinohradu. Jedná se o cuvée 4 odrůd Sauvignon, Chardonnay, Friulano a Pinot Bianco z vesnice Cormóns a Cru vinice San Leonardo. Odrůdy se sbírají jednotlivě stejně tak probíhá i pomletí hroznů. Mošty už pak kvasí pohromadě aby došlo k vzájemné integraci a rovnováze. Víno slámově-žluté barvy. Na nose je víno bohaté na aromatické byliny a divoké květiny se sladkým koncem po akátovém medu. V chuti bohaté a strukturované, máslové a velmi pitelné. Doporučujeme k těstovinovým pokrmům či rizotu, nejlépe s mořskými plody.

Druh vína:

Bílé

Odrůda:

Sauvignon, Chardonnay, Pinot Bianco, Friulano

Region:

Friuli

Země původu:

Itálie

795 Kč
VČETNĚ DPH
Představujeme vinařství:
Borgo San Daniele

Každé úspěšné víno je výsledkem zkoumání a objevování, je plodem příběhu. Zde je náš o Borgo San Daniele.

Přísně omezený počet etiket, které jsou výrazem vinařství šetrné k životnímu prostředí a osobitou interpretaci přirozených odrůd ve Friuli-Venezia Giulia to je základ úspěchu a hlavní Idea Maura Mauriho hlavního eneloga a majitele tohotu překrásného butikového vinařství.

Malý rozsah vín učí správnému rozhodování a sebereflexe. Na pozemku je dědičnost a máme povinnost ji chránit! Říká Mauro a proto na pozemku který zdědili od dědečka přijali osvědčené postupy biodynamického vinařství, aniž by to křičeli do nebe. Na nejlepších lokalitách vysázeli nové vinice, odpovídající  odrůdy, každý do své vlastní pozice s aspektem k nadmořské výšce. Ponechali travní porost ve vinicích aby mohli kontrolovat sílu z vinic a zároveň zachovat přirozenou rovnováhu v půdě, kterou je obdržely.

Zelená sklizeň a snižování výnosů, dlouho zrání na kalech, jablečno-mléčné kvašení a nefiltrované stáčení jsou klíčová slova při výrobě vína. Spolu s vyhradně ruční sklizní zaměřené na vybírání každé odrůdy v ​​okamžiku dokonalé zralosti, aby si zachovala křupavou svěžest, která je charakteristickým znakem našich vín. 

Při vinifikaci používájí solera systému tj v malém měřítku se zachová  část starších  kvasinek. Ty, které jsou ponechány budou očkovat nový mošt, takže jejich DNA je zachována v průběhu času. Vzhledem k tomu, má víno také paměť.




Další vína z tohoto vinařství...