The Santon is the first agricultural vermouth of Friuli Venezia Giulia and is produced by the Borgo San Daniele winery in Cormons. The winery has decided to use a recipe of Austro-Hungarian origins dating back to the early ‘900s. It is an infusion of 30 different herbs that are divided into, officinal, spontaneous and aromatic spices (as indicated on the label with the number 30); these are herbs present in the winery soils and are infused for a long time with unfiltered white wine. A long refinement follows that aligns with the rhythm of the seasons.
Bílé
Vermouth
Friuli
Itálie
Každé úspěšné víno je výsledkem zkoumání a objevování, je plodem příběhu. Zde je náš o Borgo San Daniele.
Přísně omezený počet etiket, které jsou výrazem vinařství šetrné k životnímu prostředí a osobitou interpretaci přirozených odrůd ve Friuli-Venezia Giulia to je základ úspěchu a hlavní Idea Maura Mauriho hlavního eneloga a majitele tohotu překrásného butikového vinařství.
Malý rozsah vín učí správnému rozhodování a sebereflexe. Na pozemku je dědičnost a máme povinnost ji chránit! Říká Mauro a proto na pozemku který zdědili od dědečka přijali osvědčené postupy biodynamického vinařství, aniž by to křičeli do nebe. Na nejlepších lokalitách vysázeli nové vinice, odpovídající odrůdy, každý do své vlastní pozice s aspektem k nadmořské výšce. Ponechali travní porost ve vinicích aby mohli kontrolovat sílu z vinic a zároveň zachovat přirozenou rovnováhu v půdě, kterou je obdržely.
Zelená sklizeň a snižování výnosů, dlouho zrání na kalech, jablečno-mléčné kvašení a nefiltrované stáčení jsou klíčová slova při výrobě vína. Spolu s vyhradně ruční sklizní zaměřené na vybírání každé odrůdy v okamžiku dokonalé zralosti, aby si zachovala křupavou svěžest, která je charakteristickým znakem našich vín.
Při vinifikaci používájí solera systému tj v malém měřítku se zachová část starších kvasinek. Ty, které jsou ponechány budou očkovat nový mošt, takže jejich DNA je zachována v průběhu času. Vzhledem k tomu, má víno také paměť.