Pinot Grigio ( "šedé") vděčí za svůj název barvě hroznů. Pinot Grigio potřebuje velmi specifické podmínky růstu, na chladném suchém místě a tyto podmínky našlo právě ve Friuli Venezia Giulia. V případě Borgo San Daniele na Cru vinici Bosc di Sot v Cormóns. Pro větší výraz se víno nechává delší dobu v kontaktu s kvasinkami. Víno zlatavé barvy a vůni zralých plodů zejména hrušky. V chuti je plné, vyvážené a ovocné s delší aromatickou dochutí. Vhodné k masitým rizotům či drůbežím pokrmům.
Bílé
Pinot Grigio
Friuli
Itálie
Každé úspěšné víno je výsledkem zkoumání a objevování, je plodem příběhu. Zde je náš o Borgo San Daniele.
Přísně omezený počet etiket, které jsou výrazem vinařství šetrné k životnímu prostředí a osobitou interpretaci přirozených odrůd ve Friuli-Venezia Giulia to je základ úspěchu a hlavní Idea Maura Mauriho hlavního eneloga a majitele tohotu překrásného butikového vinařství.
Malý rozsah vín učí správnému rozhodování a sebereflexe. Na pozemku je dědičnost a máme povinnost ji chránit! Říká Mauro a proto na pozemku který zdědili od dědečka přijali osvědčené postupy biodynamického vinařství, aniž by to křičeli do nebe. Na nejlepších lokalitách vysázeli nové vinice, odpovídající odrůdy, každý do své vlastní pozice s aspektem k nadmořské výšce. Ponechali travní porost ve vinicích aby mohli kontrolovat sílu z vinic a zároveň zachovat přirozenou rovnováhu v půdě, kterou je obdržely.
Zelená sklizeň a snižování výnosů, dlouho zrání na kalech, jablečno-mléčné kvašení a nefiltrované stáčení jsou klíčová slova při výrobě vína. Spolu s vyhradně ruční sklizní zaměřené na vybírání každé odrůdy v okamžiku dokonalé zralosti, aby si zachovala křupavou svěžest, která je charakteristickým znakem našich vín.
Při vinifikaci používájí solera systému tj v malém měřítku se zachová část starších kvasinek. Ty, které jsou ponechány budou očkovat nový mošt, takže jejich DNA je zachována v průběhu času. Vzhledem k tomu, má víno také paměť.