Je autochtonní odrůda, pocházející z regionu Dolní Rakousko, vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen. U Ševčíku se při výrobě vína upřednostňují biologické, fyzikální a mechanické postupy před chemickými. Cílem je chránit životní prostředí, minimalizovat spotřebu energie a tvorbu odpadů. Víno kvasí spontánně bez řízení kvasné teploty na vlastních kvasinkách z vinice. Pak fermentuje v sudech na jemných kalech bez síření a bez dalších cizorodých produktů jako jsou umělé výživy pro kvasinky, či bakterie. Veltlínské zrálo zhruba 10 měsíců v akátových sudech o objemu 228 - 500 l, Víno má přirozeně odbouranou nestabilní kyselinu jablečnou. Toto víno má svůj osobitý styl a charakter kterým se odlišuje od ostatních.
Bílé
Veltlínské Zelené
Bořetice
Česko
Ota Ševčík se narodil v Bořeticích u Hustopečí, na Jižní Moravě v regionu Hanáckého Slovácka. Jeho předci vlastnili vinice a hrozny z těchto vinic zpracovávaly při výrobě vlastních vín. Také jeho otec, absolvent vinařské školy, pokračoval v rodinné vinařské tradici. Ota Ševčík navazuje na zkušenosti, moudrost a tradice svých předků a snoubí je citlivě v duchu autentických přirozených vín charakteristických pro Hanácké Slovácko. S pokorou přijímá darů přírody, respektuje terroir a osobitou rukou vnímavého vinaře dává do svých vín i své srdce. Chce Vám nabídnout rodinný přístup, preciznost, čistotu a harmonii. Jeho cílem je produkce originálních osobitých vín vysoké kvality. Zpracovává hrozny, o nichž ví, že pochází z výborných vinařských tratí, z vinic, které dávají základ jedinečným a neopakovatelným vínům. Vztah k vinohradu a vinařství má už od dětství, kdy pomáhal rodičům ve vinici i ve sklepě.První vlastní víno, Večerku - Veltlínské červené ranné, vyrobil v roce 1992
Slovo vinaře: Člověk byl prve vinařem, a pak vinohradníkem nebo obráceně? Sbíraly se záměrně v lesních porostech na planě rostoucích popínavých keřích vinné révy její plody a z nich vznikaly náhodně či záměrně zkvašené nápoje, nebo člověku prostě jen chutnaly ony plody a rozhodl se, že si je bude pěstovat? Ať už je to jakkoliv, od doby, kdy byl cíleně vysazen révový keř s touhou po vytvoření vlastního vína, už uplynulo mnoho tisíců let. A mně je velkou ctí být součástí onoho rozvoje vinohradnictví i vinařství.“