Ota Ševčík v ročníku 2022 znovu potvrzuje, že Ryzlink rýnský dokáže být na jižní Moravě nejen aromaticky bohatý, ale i vrstevnatý a hluboký. Hrozny pocházejí z bořetických tratí Kraví Hora a Čtvrtě, které se vyznačují vápenito-jílovitým podložím a dobrou expozicí. Fermentace probíhala spontánně, bez přidání selektovaných kvasinek, a víno následně zrálo přibližně rok v kombinaci akátových a dubových sudů o různé velikosti. Nefiltrováno, nečiřeno, ponecháno zrát na jemných kalech. V aromatice se objevují tóny citrusů, zralého jablka, květin a dotek medu. Chuť je napjatá, minerální a dlouhá, s energickou kyselinou a jemnou texturou dřeva. Ryzlink, který nehraje na efekty, ale na poctivost a autenticitu.
Bílé
Riesling
Bořetice
Česko
Ota Ševčík se narodil v Bořeticích u Hustopečí, na Jižní Moravě v regionu Hanáckého Slovácka. Jeho předci vlastnili vinice a hrozny z těchto vinic zpracovávaly při výrobě vlastních vín. Také jeho otec, absolvent vinařské školy, pokračoval v rodinné vinařské tradici. Ota Ševčík navazuje na zkušenosti, moudrost a tradice svých předků a snoubí je citlivě v duchu autentických přirozených vín charakteristických pro Hanácké Slovácko. S pokorou přijímá darů přírody, respektuje terroir a osobitou rukou vnímavého vinaře dává do svých vín i své srdce. Chce Vám nabídnout rodinný přístup, preciznost, čistotu a harmonii. Jeho cílem je produkce originálních osobitých vín vysoké kvality. Zpracovává hrozny, o nichž ví, že pochází z výborných vinařských tratí, z vinic, které dávají základ jedinečným a neopakovatelným vínům. Vztah k vinohradu a vinařství má už od dětství, kdy pomáhal rodičům ve vinici i ve sklepě.První vlastní víno, Večerku - Veltlínské červené ranné, vyrobil v roce 1992
Slovo vinaře: Člověk byl prve vinařem, a pak vinohradníkem nebo obráceně? Sbíraly se záměrně v lesních porostech na planě rostoucích popínavých keřích vinné révy její plody a z nich vznikaly náhodně či záměrně zkvašené nápoje, nebo člověku prostě jen chutnaly ony plody a rozhodl se, že si je bude pěstovat? Ať už je to jakkoliv, od doby, kdy byl cíleně vysazen révový keř s touhou po vytvoření vlastního vína, už uplynulo mnoho tisíců let. A mně je velkou ctí být součástí onoho rozvoje vinohradnictví i vinařství.“