Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2020
Fattoria Ormanni
Popis:

Gran Selezione je označení vína té nejlepší kvality v Chianti. Vznikla v roce 2014 a je zařazena výše než Riserva. Je zákonem dáno jaká kritéria musí splňovat. Největší rozdíl oproti Riserva je v tom, že hrozny musí být pouze z vlastních vinic což u Riservy nemusí! Dále pak ve zrání které je celkem 30 měsíců a v obsahu alkoholu jehož minimum je 13%. Hrozny z odrůdy Sangiovese pro výrobu tohoto vína pochází z vesnice Barberino Val d Elsa a jsou ručně sbírány a jejich průměrné stáří je 50 let. Víno se varábí jen v těch nejlepších ročnících a zrálo 2 roky v dubových sudech z čehož 1/3 byly nové. Plné dlouhé víno kde ve vůni převládá zralé červené ovoce a tabák. V chuti je pak harmonické a vyvážené s dlouho trvající dochutí s pevnými taniny. skvělé k vyzrálým červeným masům.

Druh vína:

Červené

Odrůda:

Sangiovese

Region:

Toscana

Země původu:

Itálie

1132 Kč
VČETNĚ DPH
Představujeme vinařství:
Fattoria Ormanni

Starou usedlost ORMANNI, vybudovanou v 13.století, najdeme v Chianti na cestě z Poggibonsi do Castellina. V 19.století byl zakoupen rodinný erb, který můžeme najít nad dveřmi hlavního vchodu. Kousek odtud najdeme malinkou vesnici, kde dodnes plyne život se stejnou láskou a péčí k životnímu stylu, jako před více než sto lety. Jako všechny toskánské farmy vyráběl Ormanni víno, olivový olej, obiloviny, palivové dříví a dřevo. Chov hospodářských zvířat, aktivní mlýn a lis na olivy. V roce 1924, kdy bylo vytvořeno „Zemědělské družstvo pro obranu typického vína Chianti“ nesoucí symbol Černého kohouta, Ormanni panství řídil Vincenzo Brini a jeho synovec Francesco, otec otce současného majitele panství. Začátkem 60. let minulého století transformovalo Ormanni panství na moderní farmu, přešli od smíšených a heterogenních kultur ke specializovaným vinicím a olivovým hájům. Vinařství je rozděleno do čtyř částí odpovídajících různým výrobním procesům. Ocelové nádrže, betonové kádě, sudy a lahvování. První kvašení probíhá v ocelových nádržích, z nichž je víno stočeno do konkrétních nádrží pro jablečno-mléčné kvašení a poté zraje v sudech. Zrání probíhá v nejstarší části vinařství z 18. století, která se nachází ve sklepení pod zahradou hned u vily.

 




Další vína z tohoto vinařství...