První zmínka o vinařství v rodině Schönleber sahá až do poloviny 18.století. Do roku 1960 zde fungoval tzv. smíšený provoz zahrnující zemědělství, chov zvířat a vinohradnictví. Tato forma diverzifikace byla běžnou praxí v době s rizikem špatných sklizní v důsledku jarních mrazů, chudokvětnosti a houbových chorob. V letech 1965 až 1985 Wilhelm Schönleber a jeho syn Werner Schönleber změnili usedlost i majetek a začali se věnovat čistě pěstování vinné révy a výrobě vína. V té době rozšířili své vinice na území 10 hektarů.
S rostoucím podílem vinic věnovaných odrůdě Riesling a neustále se zlepšujícím portfoliem viničních tratí, se toto vinařství nejprve dostalo do seznamu "Německo 100 nejlepších vinařství" (podle časopisu DM) a v roce 1994 se stalo členem VDP (asociace nejlepších producentů vína v Německu). Dnes vinařství hospodaří na 18 hektarech vinic.
Riesling zde v současné době představuje 85% vinic, doplňuje jej Grauburgunder (Rulandské šedé) a Weissburgunder (Rulandské bílé). Momentálně se o vinařství stará hlavně Werner a jeho syn Frank Schönleber. Díky jejich píli patří Weingut Emrich-Schönleber mezi nejlepší na světě. Nutno podotknout, že na celkovém úspěchu se podílí celá rodina.
Vinařství se nachází v německém regionu Nahe, na západním okraji která nese název Monzingen. Vinice jsou 160 až 250 metrů nad mořem. Je zde relativně chladné klima pro pěstování vinné révy, ale lokality s bohatým slunečním svitem, optimální expozici svahu, na kamenitých půdách a s teplým mikroklimatem nabízejí nejlepší šanci na vysoce kvalitní vína.
Nejlepší vinice Halenberg a Frühlingsplätzchen splňují předpoklady pro výrobu těch nejlepších Ryzlinků na světě. Díky strmé jižní a jihozápadní orientaci se sklonem až 70%, jsou tato dvě místa obdařena průměrně 1900 hodinami slunečního svitu ročně.
Vinná réva zde roste na kamenitých půdách, které jsou typicky bohaté na břidlici. Teplé vzdušné proudy, které se zvedají z údolí ve slunečných dnech, mají za následek zvyšování teploty ve vinici. Sokoli a káňata využívají tuto termiku a můžete je často vidět kroužit bez námahy na obloze výše nad vinicemi. Díky blízkému Soonwald lesu, který poskytuje přírodní zdroj chladného vzduchu během noci, se v hroznech tvoří dostatečné množství kyselin.