Grüner Veltliner Hochrain Smaragd 2022
Weingut PAX
Popis:

Hochrain je horská vinice s jihovýchodní orientací. Zde byly na svazích zachovány hluboké plochy spraše, které zajišťovaly dobrý přísun živin a také výrazně utvářely styly vín. Smaragd je označení pro ty nejlepší a nejcennější vína ve Wachau. Obsah alkoholu činí nejméně 12,5 %, cukernatost moštu je minimálně cca 20,90 °NM. Symbolem je ještěrka zelená jejímž přirozeným biotopem jsou právě místní terasovité vinice na kterých se velmi ráda vyhřívá. Jedná se o plná, elegantní vína s velkým potenciálem pro další archivaci, avšak i jako mladá mají svojí nespornou kvalitu. Intenzivní ovocné a kořenité aroma. Sametová a vyvážená plná chuť připomínající zralé ovoce s minerálním podtextem.

Druh vína:

Bílé

Odrůda:

Veltlínské Zelené

Region:

Wachau

Země původu:

Rakousko

1206 Kč
VČETNĚ DPH
Představujeme vinařství:
Weingut PAX

 

Wengut PAX vzniklo teprve nedávno konkrétně v roce 2020 spojením dvou jmen Pichler - Axman. Franz Stefan Pichler a Verena Axmann tvoří pár nejen ve vinařství ale i v životě. Láska a oddanost vinné révě byla vštípena mladému Franzi Pichlerovi již od mala. Od té doby co začal chodit  byl na vinicích. Jiiná kariéra než vinařství nepřicházela v úvahu, a tak  absolvoval vinařskou školu v Klosterneuburgu. Tam se jeho oheň skutečně rozhořel a zájem o víno stále rostl.
Svým neustálým rozvojem a aktivní výměnou zkušeností s mnoha přáteli vinaři neustále získávál nový pohled na jejich vína z rodinného vinařství. Jeho cestu formovalo mnoho lidí a jeden zvlášť a tím nebyl nikdo jiný než otec Franz Pichler.
Nicméně za silným mužem stojí ještě silnější žena! Tento výraz asi nesedí lépe než na toto vinařství.
Jak říká Verena: O motivaci vytvářet speciální vína se můj partner snaží se stejnou vášní, která pohání mě. Vztah k přírodě posiluje  práce zahradníka na jejich terasách, které jsou staré až 60 let. Věnují velkou pozornost a lásku nejen starým keřům ale jim obzvlášt. Pěstují je s nasazením a velkou pokorou, protože staré pokroucené vinice poskytují obzvláště aromatické hrozny. Všechny vinice jsou sklizeny ručně a pečlivě přivezeny do sklepa v malých nádobách.Tam jsou hrozny buď lisovány celé, nebo lehce rozdrceny, aby mošt mohl extrahovat přísady ze slupky bobulí.Vylisovaný mošt a čistý mošt se následně stáhne a fermentuje v dřevěných sudech nebo ocelových tancích. Kvasinky jsou matkou vína, chrání ho před oxidací a uvolňují do něj zpět cenné strukturující chutě, proto víno zraje na kvasinkách co nejdéle. Tímto procesem získají harmonická, jemná ale i strukturovaná a komplexní vína, která přinášejí radost každým douškem.




Další vína z tohoto vinařství...